30 til 40 min
200 C
+
+
0
Ingredienser
- ½ kg hvetemel
- 100 g sukker
- 200 g smør temperert
- ca. 3½ dl melk lunken
- 50 g gjær
- 100 g rosiner
- 100 g sukat
- 2 ts støtt kardemomme
- 1 stk egg
Fremgangsmåte
- Bland sammen hvetemel, sukker og kardemomme i en miksebolle. Ikke ha i alt melet, men sjekk hvordan deigen blir. ( Støtt kardemomme er best!)
- Varm melken til den er fingervarm. Smuldre gjæren i den varme melken og visp inn egg. Hell melkeblandingen i bollen med mel. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.
- Tilsett romtemperert smør i biter og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.
- Dekk bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på bordet og elt inn rosiner og sukat, slik at de blir jevnt fordelt og ikke ligger løst på overflaten.
- Julekakene bør ikke lages for store, da er det vanskelig å få dem fint stekt. Elt emnene jevne og glatte uten å bruke mel. Form dem til runde eller ovale emner, eller bruk en brødform på ca 2 l.
- La julekakene etterheve forholdsvis langsomt, gjerne på et litt kjølig sted, i minst 1 time.
- Pensle julekakene med sammenpisket egg.
- Varm stekeovnen til 200 °C. Stek julekakene på nederste rille i ovnen i ca. 40 minutter. Følg godt med under steketiden. Julekakene skal være godt gjennomstekt, og skorpen skal være tynn og jevnt gyllenbrun. Kjernetemperaturen skal være 98-100 °C. Kaken må ikke sige utover i ovnen under steking.
Tips og triks!
Det er viktig at de steker på nederste rille. Dette er en tung deig med mye smør og kan lett få rårand inni.
La dem bli helt kalde før du skjærer i dem.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!