Terte med Gruyère ost

Bilde fra Galton Blackiston

Skriv ut Del på Facebook Legg til i min samling
10 + ca 15 min
+ 110 C
+
180 C
+

Ingredienser
 

Bunn

  • 250 g vanlig mel
  • 1 klype salt
  • 1 ts melis
  • 125 g saltet mykt smør
  • 1 stk egg lett pisket

Fyll

  • 4 stk egg
  • 500 ml dobbel krem
  • 125 g Le Gruyère AOP finrevet, pluss ekstra til servere
  • 6 stk asparges

Vinagrette

  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ts Dijon sennep
  • havsalt

Fremgangsmåte
 

Bunn

  • Ha mel, salt, sukker, og smør i en stor mikseskål og bruk fingertuppene til å gni alt sammen så du får en fin brødsmulelignende tekstur.
  • Tilsett egget, og kna deigen sammen. La deigen hvile litt i kjøleskapet.
  • Vend deigen ut på en lett melet arbeidsflate, og kjevle den til ca 5 mm tykk.
  • Stikk ut sirkler på ca. 10 cm til formene ( sandkakeformer er fine å bruke ) , slik at det blir litt overheng. Dekk til og sett i kjøleskapet for å hvile i 1 time.

Fyll

  • Mens bunnene hviler, tilberedes fyllet, bland sammen eggene, kremfløte og Gruyère i en bolle og tilsett en klype salt. Ta 4 av asparges og skjær dem i skiver, rør dem deretter inn i kremblandingen.
    Dekk til og sett til side.
  • Forvell de 4 andre aspargesene og sett de tilside.
  • Forvarm en ovn til 180 ° C.
  • Prikk bunnene, og forstek dem i ca 10 min.
  • Ta de ut av ovnen, klipp kantene med en skarp kniv og sett den til side
  • Sett ovnen på 110 ° C .
  • Plasser formene på en bakeplate ( gjerne med papir under for å unngå søl på platen)
    og fyll forsiktig med krem og aspargesblandingen.
  • Stek i ca. 14 minutter, eller til fyllet har stivnet, la terten avkjøles i noen minutter før du tar dem ut av formene

Vinagrette

  • Mens tertene steker, vispes olivenolje, eddik, sennep og en klype salt sammen for å lage en enkel vinaigrette. Skjær de forvellede aspargesene på langs til «bånd», legg de i en bolle og hell over vinagretten.
  • Ved servering, sett en terte på hver tallerken og topp med et rede av asparges.
  • Riv over mer Gruyère for smaken og pynt.

Tips og triks!

Du kan bruke bredere og lavere former, da blir steketiden kortere. 
Du kan også lage en stor og skjære den i snipper ved servering.
Du kan bruke » blind baking» til bunnene, dvs å dekke de med folie og fylle dem med ris eller lign. Det er for å unngå at deigen hever seg når du steker den.
Jeg gjør aldri det, for det er for mye styr. Prikking av deigen er nok. Den hever seg ikke mye.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!