Dette var mammas yndlingskake og noe hun stadig lagde.
45 – 50 min
180 C
+
+
0
Ingredienser
- 200 g smør melange om du ønsker det
- 250 g sukker
- 3 stk egg
- 300 g siktet hvetemel
- 4 ts bakepulver
- 1 ts muskatnøtt
- 1 ts kanel
- 2 dl melk
- 2 ss bakekakao
- 1 dl kaffe til dynking
Kaffe og sjokoladekrem
- 200 g smør
- 600 g melis
- 4 ss kakao
- 1 ts vaniljesukker
- 6 ss kaffe sterk
Kryddersyltede klementiner eller appelsiner
- 4 stk klementiner eller 2 appelsiner
- 2 dl vann
- 2 dl brunt sukker gjerne demerara
- 1 stk vaniljestang splittet
- 1 hel kanelstang
- 2 stk stjerneanis
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 180 grader. Fest bakepapir i bunnen på en kakeform som er 22 til 24 stor i diameter. Smør sidene på formen godt.
- Pisk sammen romtemperert smør og sukker til en lys og luftig blanding.
- Tilsett et og et egg og rør godt mellom hver gang slik at alt er godt blandet.
- Sikt sammen hvetemel, bakepulver, revet muskatnøtt og malt kanel.
- Bland det tørre og melken vekselsvis inn i kakerøren. Ikke rør for mye, da kan kaken bli kompakt og få en seig i konsistens.
- Del kakerøren i to. Sikt kakaopulveret inn i den ene delen og bland godt sammen.
- Hell den lyse kakerøren i kakeformen. Fyll deretter på med den mørke kakerøren og dra en skje eller gaffel gjennom røren for å lage marmoreffekt.
- Stek kakebunnen midt i ovnen i cirka 45 til 50 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig stekt. Er pinnen ren når den kommer ut, er kaken klar.
- La kakebunnen avkjøles helt på rist før den løsnes fra kakeformen.
Kaffe og sjokoladekrem
- Pisk sammen romtemperert smør, siktet melis, kakao og vaniljesukker.
- Rør inn en og en spiseskje avkjølt kaffe til en myk og smidig krem.
- Del den avkjølte kakebunnen i to lag. Dynk begge snittflatene med kaffe.
- Smør et tynt lag kaffe- og sjokoladekrem utover snittflaten til den ene kakebunnen og plasser deretter den andre bunnen oppå, med snittflaten opp.
- Smør resten av kremen på toppen og sidene av kaken, og bruk en gaffel til å lage et enkelt mønster i glasuren, eller pynt med raspet sjokolade, som her.
Kryddersyltede klementiner eller appelsiner
- Skrell klementiner eller appelsiner. Klemetiner kan være hele. Bruker du appelsin skjær ut båter mellom.Kok opp vann, sukker og krydder. Legg klementiner eller appelsinbåter i laken, legg på lokk og la stå og trekke smak i 10-14 timer (i romtemperatur).Server syltet klemtiner eller appelsin som tilbehør til kaken.
Tips og triks!
Du kan godt servere denne kaken uten å dele den og ha krem i mellom lagene.
I » gamle dager» hadde jeg ikke krem i det hele tatt, kun et dryss melis.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!