Jeg ble plutselig så lei av alt som er «eltefritt». Jeg hang meg også på trenden, men oppdaget at jeg fikk tunge brød. Det liker jeg ikke. Jeg liker de gammeldagse lette og luftige brødene som er eltet og hevet godt.
Her kommer en oppskrift fra tante Kami, den fikk jeg som nygift ( og jeg har vært gift i nesten 50 år!!) og har brukt mye. Den eneste forskjellen er at jeg nå bruker spelt hvete.
Lykke til!
3 brød
Ingredienser
- 1 kg hvetemel
- 300 gr rugmel gjerne sammalt
- 300 gr grov sammalt hvete
- 50 gr gjær
- 2 ts salt
- ½ l vann
- ½ l melk all væske lunkent
Fremgangsmåte
Elting
- Bland alle ingredienser, hold gjerne litt tilbake på melet. Elt deigen godt sammen i en kjøkkenmaskin, tilsett mer av mel om nødvendig. Elt i ca. 8 min. Deigen skal være bløt å ta på. Sett til heving til dobbel størrelse ca 45 min.
Utbaking
- Hell deigen på en melet flate og elt den sammen. Del deigen i 3 i ca like store biter. Elt til en et avlangt brød og legg i formene. Sett til heving til dobbel størrelse, ca 30-40 min.
- Stek på 200/220 gr i ca 1 time nederst i ovnen. Avhengig av din ovns varme.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!