30 – 40 min
160 C
+
+
+
0
Utstyr
- Form ca 40 x 30 cm
Ingredienser
Bunn
- 150 g smør
- 150 g sukker
- 5 stk eggeplommer
- 150 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 1 dl kald melk
Marengs
- 5 stk eggehviter
- 200 g sukker
- 150 g hakkede mandler eller mandelflak
Fyll
- 4 stk eggeplommer
- 30 g maizena
- 100 g sukker
- ½ stk vaniljestang eller ren vanilje
- 2½ dl H-melk
- 2½ dl fløte
- romdråper
- 3 dl kremfløte
Fremgangsmåte
Bunn
- Romtemperert smør piskes sammen med sukker til det er lyst og luftig.Rør inn eggeplommene – en av gangen. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselvis med den kalde melken.Stryk ut røren i en langpanne med kant ca. 40 x 30 cm.
Vaniljekrem
- Hell melk og fløte i en liten kjele. Ha i vaniljefrøene og selve stangen, og kok opp under stadig omrøring. Sett kjelen til side og ta ut vaniljestangen.Visp eggeplommer, sukker og maizena sammen i en bolle. Spe på den varme melken i eggeblandingen under omrøring. Når alt er blandet godt sammen, hell blandingen tilbake i kjelen. Kok opp under omrøring til kremen er tykk nok – pass på at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen! Ha kremen over i en bolle og avkjøl før bruk. Kremen bli tykkere når den avkjøles.
Marengs
- Pisk romtempererte eggehviter halvstive og tilsett sukkeret – litt etter litt på middels hastighet. Pisk videre til marengsen er blank i ca. 5 – 10 minutter.Stryk marengsen ut over kakedeigen. Dryss over hakkede mandler eller mandelflak og stek kaken på midterste rille i ca. 30 – 40 minutter.
- Pisk kremfløten stiv og bland den forsiktig med vaniljekremen. Liker du romsmak så ha i romdråper, hvis ikke dropper du det.
- Når kaken er stekt og avkjølt, deler du den i 2.Når du skal fylle kaken lønner det seg å legge marengsen ned på nederste laget. Da holder den seg sprø. Legg på krem og den andre delen av kaken.
Tips og triks!
Du kan godt bruke ferdig vaniljekrem, den er faktisk veldig god!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!