Vill gryteglede

Foto: TONE G. JOHANNESEN

Jeg lagde denne til 30 mennesker av elgkjøtt, den ble veldig god.

Skriv ut Del på Facebook
Kilde Lise Finckenhagen
4 personer

Ingredienser
 

  • 800 g grytekjøtt av vilt
  • 350 g renset skogsopp
  • 4 store sjalottløk
  • 3 dl rødvin
  • 3 dl viltkraft
  • 2 dl fløte
  • 2 ss rømme
  • 2 ss ripsgele
  • 1 ts knust einebær
  • 1 kvast frisk timian
  • salt og kvernet pepper
  • smør til steking

Til servering

  • varme tranebær rips eller rørte tyttebær

Selleri og eplepurè

  • 400 g renset sellerirot
  • 2 norske epler
  • 2 dl melk
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør

Fremgangsmåte
 

  • Selleri- og eplepuré
  • Skjær selleriroten i små biter. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i biter.
  • Ha sellerirot, eple, melk og fløte i en kasserolle. Kok opp, la det småkoke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og sellerien er helt mør. (Pass på underveis slik at det ikke svir seg i bunnen av kasserollen.) Bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt pure. Rør inn smør og smak til med salt.
  • Vill gryteglede
  • Kutt kjøttet i grove biter og krydre med salt og pepper. Del soppen og skjær løken i skiver.
  • Brun kjøttet godt i en stekepanne med smør, brun i flere omganger og legg kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Fortsett å steke løk og sopp i samme panne, tilsett mer smør etter behov. Ha alt over i gryten og kok ut pannen med rødvin. La det koke til vinen er godt innkokt og hell den innkokte vinen over i gryten. Tilsett fløte, kraft, einebær og timian.
  • La det hele putre/trekke i en times tid, eller til kjøttet er mørt. Rør til slutt inn gele og rømme og smak til med salt og pepper.

Tips og triks!

Får du tak i friske tranebær kan du surre dem i litt smør og sukker for så å pynte gryten med de varme bærene. Rips kan også brukes. Godt og lekkert!
Noen tørkede traktkantareller er også fint å pynte gryten med.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!