Jeg lagde denne til 30 mennesker av elgkjøtt, den ble veldig god.
Kilde Lise Finckenhagen
4 personer
Ingredienser
- 800 g grytekjøtt av vilt
- 350 g renset skogsopp
- 4 store sjalottløk
- 3 dl rødvin
- 3 dl viltkraft
- 2 dl fløte
- 2 ss rømme
- 2 ss ripsgele
- 1 ts knust einebær
- 1 kvast frisk timian
- salt og kvernet pepper
- smør til steking
Til servering
- varme tranebær rips eller rørte tyttebær
Selleri og eplepurè
- 400 g renset sellerirot
- 2 norske epler
- 2 dl melk
- 2 dl fløte
- 1 ss smør
Fremgangsmåte
- Selleri- og eplepuré
- Skjær selleriroten i små biter. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i biter.
- Ha sellerirot, eple, melk og fløte i en kasserolle. Kok opp, la det småkoke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og sellerien er helt mør. (Pass på underveis slik at det ikke svir seg i bunnen av kasserollen.) Bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt pure. Rør inn smør og smak til med salt.
- Vill gryteglede
- Kutt kjøttet i grove biter og krydre med salt og pepper. Del soppen og skjær løken i skiver.
- Brun kjøttet godt i en stekepanne med smør, brun i flere omganger og legg kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Fortsett å steke løk og sopp i samme panne, tilsett mer smør etter behov. Ha alt over i gryten og kok ut pannen med rødvin. La det koke til vinen er godt innkokt og hell den innkokte vinen over i gryten. Tilsett fløte, kraft, einebær og timian.
- La det hele putre/trekke i en times tid, eller til kjøttet er mørt. Rør til slutt inn gele og rømme og smak til med salt og pepper.
Tips og triks!
Får du tak i friske tranebær kan du surre dem i litt smør og sukker for så å pynte gryten med de varme bærene. Rips kan også brukes. Godt og lekkert!
Noen tørkede traktkantareller er også fint å pynte gryten med.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!