Gå tilbake
Skriv ut Del på Facebook
Sylte smaker utrolig godt på grovt Toralf brød med grov sennep

Ingredienser
 

Til kokingen

  • 4 stk buklist, sideflesk trekkes i lettsaltet vann til det mørt, ca 2 t
  • 1 ss salt pr. l. vann
  • 1 ss pepperkorn
  • 1 stk laubærblad
  • 1 liten gul løk

Krydderblanding til sylta

  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • ½ ts allehånde
  • ½ ts nellik
  • 1 ss gule sennepsfrø
  • 2 ss gelantinpulver

Fremgangsmåte
 

  • Del opp buklisten i passe biter til å passe ned i kjelen. Kok opp vannet med krydder og løk, skum godt av og la det simre i 2 timer.
  • Jeg har en rund og en avlang sylteform, men det går fint å bruke en vanlig brødform. En sylteform har lokk som går an å presse ned.
  • Når sylteflesket er kokt, skjæres det i skiver med oppskjærmaskin. Det går fint å bruke en skarp kniv og, selvfølgelig. Jobb med kjøttet så varmt som mulig, da smelter gelantinen og binder det sammen.
  • Legg litt svor i bunnen av formen og legg kjøttet lagvis med krydderblandingen til formen er full. Avslutt med en bit svor.
  • Press lokket på. Legg formen tilbake i kokevannet og la sylten bli gjennomvarm. Avkjøles og skjæres i tynne skiver.
  • Bruker du brødform, kan legge et matpapir over og legge noe tungt på for å presse sylten sammen. Da kan du ikke sette formen til bake i vannet. For å være sikker på at gelantinen løser seg opp, bør kjøttet være så varmt som mulig når du legger det sammen.

Tips og triks!

 
Syltekraften siles og avkjøles og blir en fantastisk god møljekraft.
Mølje spises vel ikke over hele Norge, men jeg er vant til å spise det på formiddagen på julaften. Det består av Møljebrød, som et spesielt flatbrød og kraft. Flatbrødet knuses i en dyp tallerken og kokekraften til sylten, som nå smaker godt av alle krydderne, helles kokende varmt over. Vipps så er kokekraften blitt til møljekraft.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!