Gå tilbake
Skriv ut Del på Facebook
Kilde: matprat.no Foto: Sara Johannessen
2 - 2,5 t
+
ca. 8 min. under grillen
125 C i ovn
+
250 C grill

Ingredienser
 

  • 1 stk lammelår, ca 3 kg
  • salt og pepper
  • rosmarin, oregano, provance eller annet krydder du liker

Fremgangsmåte
 

  • Du får et bra resultat ved å steke lammesteken på tradisjonell måte også, som er 125 °C i 2 – 2 ½ timer. Men om ønsker du en ekstra mør og saftig lammestek, så kan du senke temperaturen i ovnen og steke den på 90 °C i ca. 6 timer. Ved å tilberede lammesteken på så lav temperatur blir steka jevnt rosa tvers igjennom. Den lave temperaturen gjør at du ikke får du noe bruning på kjøttet, derfor anbefaler vi å brune lammelåret under grillen i ovnen noen minutter først.
  • Sett grillfunksjonen i ovnen på 250 °C. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Sett lammelåret litt høyt i ovnen, og grill det i ca. 8 minutter, til det har fått en lys gyllen farge. Ta ut steken og still ovnen på 90 °C med over- og undervarme. La døra stå litt åpen, så ovnen får kjølt seg ned etter grillingen. Imens ovnen kjøler seg ned preparerer du steken ferdig.
  • Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene. Gni steken til slutt inn med tørket eller hakket frisk rosmarin.
  • Skrell løk og gulrøtter og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en langpanne eller en stor ildfast form, og legg lammelåret over. Stikk inn steketermometer i steken, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 5 dl vann i langpannen, så du får en sjy å lage saus av.
  • Når steketermometeret viser 65 °C etter 5-6 timer er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C.

Tips og triks!

KJERNETEMPERATUR
Enten du foretrekker lett rosa eller helt gjennomstekt lammestek kan det være vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Med et steketermometer, så har du full kontroll på kjernetemperaturen i kjøttet, og ser på termometeret når det er på tide å ta steken ut av ovnen.
  • Ved 65 °C er steken medium stekt
  • Ved 70 °C er steken medium pluss
  • Ved 75 °C er steken gjennomstekt
Ta ut steken ved ønsket kjernetemperatur og la den hvile i ca. 15 minutter.
Her får du flere tips om tilberedning av lammelår.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!