Gå tilbake
Skriv ut Del på Facebook
Kilde: Det glade kjøkken Bilde: Fra Det glade kjøkken
Det finnes et utall av flotte oppskrifter der.
35-40 min.
200 C
+
+

Ingredienser
 

  • 1,2 kg hvetemel
  • 225 gram sukker
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ts kardemomme
  • 7 dl melk
  • 250 gram romtemperert smør
  • 200 gram rosiner
  • Til pensling
  • Egg

Fremgangsmåte
 

  • Ha mel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en bakstbolle. Selv brukte jeg kardemommefrø som jeg brukte en morter til å knuse fint. Dette gir en mye bedre kardemommesmak enn den ferdigmalte varianten man får kjøpt. Har du ikke kardemommefrø bruker du ferdigmalt.
  • Hell i melken og elt deigen i kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Melken varmer jeg maksimalt opp til rundt 15-20 grader, men du kan også bruke kald melk (krever litt lengre hevetid). Når deigen eltes vil nemlig temperaturen øke gradivis, og det blir fort et dårligere resultat om man skal stressheve julebrøddeigen.
  • Du vil kjenne at deigen blir temmelig fast i konsistensen etter et kvarter i kjøkkenmaskinen, men dette vil bli mye bedre når smøret er eltet inn. Tilsett terninger av smør gradvis mens du fortsetter å elte deigen. Ha også i rosinene. Deigen vil sakte men sikkert løse seg opp og bli en fin og smidig deig. Fortsett å elte deigen videre i cirka 5-10 minutter, til du har en elastisk og god deig.
  • Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la den heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer.
  • Smør brødformene eller dekk de til med et bakepapir. Ha den hevede deigen over på et melet bakstbord. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød som legges nedi brødformene.
  • Settes til etterheving under et klede i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stekes nederst i ovnen i cirka 35-40 minutter, avhengig av ovn og størrelse på brødene.
  • Julebrødene avkjøles på rist under et klede

Tips og triks!

Jeg liker sukat, så jeg har i det og. Noen ganger har jeg også i tørkede aprikoser.                 
Men det er HELT sikkert at støtt kardemomme i morter er mye bedre enn ferdig malt.
Jeg hadde den jobben når mor bakte og det luktet jul med en gang.  Urensede kardemommefrø får du tak i overalt. Men husk at du må rense de før du støter dem i morteren. Når du åpner det tørre skallet, skjuler det seg riktig fine, godluktende kardemommefrø.
Lykke til!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!