Gå tilbake
+ servings
Skriv ut Del på Facebook
Hovedrett
Norsk
+ 40 min med salt
+
30 til 40 min
200 C
Middels
4

Ingredienser
 

Lutefisk

  • ½ kg pr person
  • 1 ss salt pr kg lutefisk
  • pepper

Hvit saus med sennep

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 4 ss grov søt sennep
  • salt
  • pepper sort og nykvernet

Ertepure

  • 250 gr frosne grønne erter pr. 2 personer
  • smør
  • salt og pepper

Lettsaltet flesk evt bacon.

  • ca 50 gr flesk pr person. eller bacon om du vil ha det.

Poteter

    Fremgangsmåte
     

    Lutefisk

    • Salt lutefisken og la den ligge med saltet ca 40 min. Skyll av saltet og tørk fisken.
    • Bak/stek i varm stekeovn 200 ºC på nederste rille i 30-40 min.

    Sennepsaus

    • Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min.
      Smak til med sennep, salt og pepper.

    Ertepure

    • Kok opp ertene i lettsaltet vann til de er møre, ca 5 min. ( Jeg bruker frosne selskapserter)
      Ha de over i en foodprosessor og kjør de til pure med smør. Smak til med salt og pepper.

    Lettsaltet flesk

    • Stek flesket sprøtt og ha i godt med smør. Etter tips fra Hellstrøm testet jeg dette og det ble så mye bedre enn med bacon. Baconsmaken kan overdøve den gode smaken fra lutefisken.

    Poteter

    • Bak gjerne små poteter i ovn, men jeg synes de nye Nansen potetene er fabelaktig til dette.

    Tips og triks!

    Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.
    Man kan selvfølgelig lage vanlig ertestuing, men ertepureen blir så irrgrønn og fin med frosne erter. Vanlig ertestuing har Matprat en god oppskrift på: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/ertestuing/
    Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!